Băuturile dietetice măresc apetitul ducând inevitabil la consumul de hrană exagerat adică la îngrășare, studiile demonstrând de asemenea că acest tip de băutură chiar consumată în cantități mici are o strânsă legătură cu grăsimea abdominală.
În concluzie, îndulcitorii artificiali cresc apetitul, crescând implicit nevoia de “ceva dulce” sau de alte gustări nesănătoase cu conținut mare de calorii și grăsimi și acționează asupra creierului eliminând senzația de sațietate.
Băuturile dietetice cresc de asemenea riscul de afecțiuni cardio-vasculare și scad nivelul optim de Vitamina A, calciu si magneziu, calciu și magneziu ajutând la o bună funcționare a sistemului imunitar.
Îndulcitorii artificiali ce se găsesc în băuturile dietetice, dublează riscul degradării funcției rinichilor.
În băuturile dietetice nu vom găsi nici componente nutritive (vitamine si minerale) marea majoritate fiind preparate din apă filtrată și îndulcitori artificiali.
Băuturile dietetice duc la scăderea densității osoase crescând astfel riscul de osteoporoză, pentru copii reprezentând un factor de risc pentru calcifierea oaselor, fiind și principalul factor de risc în cazul arsurilor stomacale.
Băuturile dietetice și carbogazoase pot fi înlocuite cu apă, ceai sau lapte.